Jakimowicz-Klein Barbara
Sortowanie
Źródło opisu
ebookpoint BIBLIO
(19)
Katalog księgozbioru
(1)
Forma i typ
E-booki
(19)
Audiobooki
(1)
Książki
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2470)
Kozioł Paweł
(2014)
Kochanowski Jan
(987)
Kotwica Wojciech
(782)
Konopnicka Maria
(693)
Jakimowicz-Klein Barbara
(-)
Kowalska Dorota
(664)
Leśmian Bolesław
(480)
Krasicki Ignacy
(476)
Boy-Żeleński Tadeusz
(462)
Mickiewicz Adam
(408)
Baczyński Krzysztof Kamil
(401)
Kraszewski Józef Ignacy
(383)
Krzyżanowski Julian
(356)
Słowacki Juliusz
(322)
Jachowicz Stanisław
(316)
Otwinowska Barbara
(309)
Orzeszkowa Eliza
(308)
Sienkiewicz Henryk
(296)
Rolando Bianka
(262)
Trzeciak Weronika
(262)
Wallace Edgar
(254)
Ziajkiewicz Artur
(247)
Czechowicz Józef
(242)
May Karol
(237)
Prus Bolesław
(226)
Korzeniewski Wiktor
(219)
Doyle Arthur Conan
(212)
Liebert Jerzy
(209)
Żeromski Stefan
(205)
Biel Mirella
(201)
Goliński Zbigniew
(201)
Dug Katarzyna
(198)
Cartland Barbara
(194)
Pawlikowska-Jasnorzewska Maria
(194)
Bogucka Masza
(187)
Przerwa-Tetmajer Kazimierz
(182)
Miciński Tadeusz
(177)
Asnyk Adam
(173)
Filipowicz Leszek
(172)
Fabianowska Małgorzata
(169)
Masiak Wojciech
(167)
Oppenheim E. Phillips
(165)
Baudelaire Charles
(160)
Curant Catrina
(160)
Ławnicki Lucjan
(152)
Conrad Joseph
(148)
Andersen Hans Christian
(147)
Kasprowicz Jan
(147)
M. Annah Viki
(147)
Derengowska Joanna
(145)
Brand Max
(143)
Будна Наталія
(141)
Domańska Joanna
(139)
Lech Justyna
(138)
Shakespeare William
(132)
Rawinis Marian Piotr
(130)
Syrokomla Władysław
(128)
Zarawska Patrycja
(128)
London Jack
(125)
Norwid Cyprian Kamil
(125)
Dickens Charles
(124)
Balzac Honoré de
(123)
Lange Antoni
(123)
Montgomery Lucy Maud
(123)
Kornhauser Julian
(122)
Rodziewiczówna Maria
(120)
Pasewicz Edward
(118)
Verne Jules
(118)
Keff Bożena
(116)
Plewako-Szczerbiński Krzysztof
(116)
Ignaczak Tomasz
(115)
Grabiński Stefan
(114)
SheWolf
(114)
Sobczak Tomasz
(114)
Leblanc Maurice
(111)
Podsiadło Jacek
(111)
Korczak Janusz
(110)
Mazur Bartosz
(109)
Mattel
(108)
Mirandola Franciszek
(107)
роботае грукова
(106)
Dołęga-Mostowicz Tadeusz
(104)
Tkaczyszyn-Dycki Eugeniusz
(103)
Napierski Stefan
(101)
Popławska Anna
(101)
Stanecka Zofia
(101)
Wiedemann Adam
(100)
Ryźlak Anna
(98)
Steel Danielle
(98)
Czechow Anton
(97)
Wolny-Hamkało Agnieszka
(95)
Grimm Wilhelm
(93)
Górczyński Robert
(93)
Wells Herbert George
(93)
Chłabko Emil
(92)
Kamieński Jakub
(92)
Wilczek Piotr
(91)
Беденко Марко
(91)
Astley Neville
(90)
Szlengel Władysław
(89)
Rok wydania
2010 - 2019
(20)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(20)
Język
polski
(20)
Odbiorca
Opiekunki osób starszych
(1)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(1)
Temat
Choroba Alzheimera
(1)
Chorzy z chorobą Alzheimera
(1)
Opieka długoterminowa
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Gatunek
Poradnik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(1)
20 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Oswoić alzheimera : rozumiem, akceptuję, wspieram / Barbara Jakimowicz-Klein. - Konstancin-Jeziorna : Wydawnictwo Rea-SJ, copyright 2017. - 253, [2] strony : ilustracje, fotografie ; 22 cm.
Rozwój choroby Alzheimera można spowolnić i kontrolować, a odpowiednio wcześnie postawiona diagnoza daje szansę na uniknięcie tragedii. Dlatego warto zawczasu dowiedzieć się o chorobie jak najwięcej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
E-book
W koszyku
E-book – "Alergia. Skuteczne metody leczenia." Wydanie II. Seria zdrowie. Choroby, zapobieganie, leczenie. Męczą Cię napady kaszlu? Cierpisz na chroniczny nieżyt nosa? Miewasz duszności, wysypki lub łzawienia? Zastanawiasz się, jaka jest przyczyna Twoich dolegliwości? Alergia! – oto odpowiedź. Choroba ta jest jedną z najczęściej występujących w XXI wieku. Jeszcze w ubiegłym stuleciu cierpiał na nią zaledwie 1% społeczeństwa, dzisiaj – przeszło 1/5 całej populacji. Statystyki są alarmujące: co 20 osoba nie może się pozbyć uciążliwej wysypki, a co 5 – kataru siennego. Na ataki astmy narażone jest co 14 dziecko, przy czym liczba ta nieustannie wzrasta, szczególnie w krajach rozwiniętych gospodarczo. Jak twierdzą fachowcy, to właśnie postęp cywilizacyjny, a także nieodpowiednia dieta, towarzyszący nam stres oraz zmienność klimatu sprzyjają powstawaniu alergii. Schorzenie to jest bowiem ściśle związane z zaburzeniem adaptacji układu immunologicznego człowieka do nowych warunków środowiskowych. Jeśli więc męczą Cię napady kaszlu, cierpisz na chroniczny nieżyt nosa, astmę oskrzelową bądź uczulenie i nie wiesz, jak pozbyć się uporczywych dolegliwości – koniecznie przeczytaj niniejszą książkę. Alergia. Skuteczne metody leczenia to doskonałe vademecum, z którego dowiesz się, czym jest alergia, jak można ją leczyć, jak złagodzić jej objawy i co robić, żeby się przed nią ustrzec. Jesteśmy przekonani, że Barbara Jakimowicz-Klein – autorka tekstu i znawczyni tematu – w swoim małym, ale wyczerpującym poradniku odpowiedziała na wszystkie ważne pytania! Zajrzyj do tej książki koniecznie!
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
E-book – "Anioły". Seria ezoteryka. Tajemnice natury człowieka Aniołowie chyba dlatego są aniołami,że widzą w nas więcej dobrego niż ludzie złego.Ks. Jan Twardowski Kim są tak naprawdę anioły, o których tak dużo i często słyszymy? Kiedy zostały stworzone? Jak wyglądają? Ilu ich jest i jakie funkcje pełnią? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w książce Barbary Jakimowicz-Klein, która, choć po części, przybliży nam te bardzo tajemnicze istoty, będące duchowymi energiami, posłańcami Bożymi, pośrednikami między światem ludzi a światem nadprzyrodzonym. Występują w wielu religiach, mitologiach i filozofiach. Temat anielski wykorzystuje się w literaturze, malarstwie, architekturze, muzyce, a także w filmie i telewizji. Dla niektórych z nas aniołowie byli i są rzeczywistością, dla innych są raczej symbolem i pięknym mitem. Jedno jest pewne – ich zadaniem jest inspiracja, pomoc, ochrona przed wszelkim złem i towarzyszenie nam w naszej ziemskiej wędrówce. Jeśli tylko tego zapragniemy, staną się naszymi duchowymi przewodnikami na drodze do doskonalenia swojego życia i siebie samych.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Czy stres staje się dla Ciebie nie do zniesienia, marzysz o chwili relaksu? A może czeka Cię intensywna praca? Chcesz w przyjemny sposób walczyć z przeziębieniem, bezsennością lub zmęczeniem? Sięgnij po olejki eteryczne roślin stosowane w skutecznej i nieskomplikowanej metodzie poprawy zdrowia, urody i samopoczucia, jaką jest aromaterapia. Odpowiednio dobrane zapachy znakomicie wspomagają konwencjonalne sposoby leczenia, a także mają moc oddziaływania na stan naszej psychiki. Dzięki nim szybko możesz się zrelaksować, odzyskać witalność, zmysłowość i harmonię. Skorzystaj zatem z darów przyrody oraz ze wskazówek zawartych w książce Barbary Jakimowicz-Klein i stwórz własny domowy gabinet aromaterapii.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Miażdżyca, postrach XXI wieku, to nie tylko, jak się powszechnie sądzi, choroba naczyń wieńcowych otaczających serce, ale dosłownie wszystkich tętnic w naszym organizmie! Najczęściej i najszybciej atakuje naczynia mózgu, serca, nerek, kończyn dolnych. Na jej rozwój największy wpływ wywiera palenie papierosów, mała aktywność fizyczna, stres, nadwaga, a przede wszystkim niezdrowe odżywianie. Zmieniając złe nawyki żywieniowe, dość łatwo możemy zapobiec miażdżycy i związanym z nią chorobom, takim jak: zawał serca, udar mózgu czy silne bóle nóg. Bardzo duże znaczenie, zarówno profilaktyczne, jak i lecznicze, ma właściwa, niskotłuszczowa i niskocholesterolowa, dieta. Dlaczego i jaką dietę stosować w miażdżycy, co można jeść, a jakich produktów należy unikać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdą Państwo w doskonałym poradniku Barbary Jakimowicz-Klein. Autorka książki zapewnia, że przygotowanie odpowiednio skomponowanych posiłków nie jest zadaniem ponad siły. Konsekwencja i wypełnianie zaleceń dietetyków gwarantują poprawę i zażegnanie niebezpieczeństwa. Pamiętajmy, że nasze zdrowie zależy od nas samych! A profilaktyka jest zawsze tańsza i przyjemniejsza niż leczenie.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
E-book – "Dieta na pamięć i koncentrację". Seria zdrowie. Zdrowe diety Z pewnością znasz wierszyk o panu Hilarym, który zgubił swoje okulary, ale czy pamiętasz, kto był jego autorem? No właśnie! Ludzki umysł bywa niedoskonały, często zawodzi. Warto więc czasem popracować nad jego kondycją. Sposobów na poprawienie koncentracji i usprawnienie procesów myślowych są tysiące. Wiele z nich omówiła Barbara Jakimowicz-Klein w prezentowanej właśnie Państwu Diecie na pamięć i koncentrację. W swojej książce autorka ta w formie pytań i odpowiedzi przystępnie opisała funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu, przybliżyła pojęcia, takie jak pamięć, inteligencja, a także – co najważniejsze – przedstawiła wpływ diety na sprawność umysłu. Tak, tak! Problemy z koncentracją, nieumiejętność skupienia się, kłopoty ze snem, przygnębienie, a nawet stany depresyjne mogą być skutkami złego odżywiania się. Co więc zrobić, żeby poprawić kondycję własnego umysłu? Co jeść, aby usprawnić procesy myślowe i uniknąć apatii, zmęczenia oraz zaburzeń w funkcjonowaniu układu nerwowego? Czym przyprawiać dania, żeby polepszyć własne samopoczucie i ustrzec się „zapominalstwa”? Odpowiedzi na powyższe pytania znajdują się na kartach tej książki. Koniecznie do niej sięgnij!
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Osteoporoza nazywana jest cichym złodziejem kości, bo przez lata nie powoduje żadnych dolegliwości. Niestety, może grozić każdemu z nas. Na szczęście można ją wcześnie rozpoznać i odpowiednio leczyć.Naprawienie szkód powstałych w wyniku tej choroby jest niezwykle trudne, jednak kości można wzmacniać w każdym wieku, wystarczy przestrzegać kilku ważnych zasad.Jakie to zasady dowiecie się Państwo z poradnika autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein, który ponadto umożliwi znalezienie odpowiedzi na wiele pytań dotyczących osteoporozy jej istoty, objawów, diagnostyki, leczenia i profilaktyki. Przede wszystkim jednak książka ta uświadamia nam, jakie znaczenie w walce z osteoporozą ma sposób odżywiania i odpowiedni dobór produktów spożywczych. Zawarte w niej przepisy na zdrowe i smaczne potrawy mogą stać się potężną bronią przeciwko rozwojowi tej podstępnej choroby i korzystnie wpłyną na stan naszych kości.Nigdy nie jest za późno na zmianę trybu życia i diety!
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
E-book – "Dieta witalna". Seria zdrowie. Zdrowe diety Witalność, aktywność, werwa, duży zasób sił biologicznych, sprawność seksualna – to słowa towarzyszące nam przez całe życie. Wszyscy pragniemy być zdrowi i pełni życiowej energii. Chcemy wierzyć, że jest ona nam przekazywana w genach. Jednak uczeni wskazują, że oprócz genów znaczący wpływ na siłę naszego organizmu ma także styl życia i to, w jaki sposób się odżywiamy. Barbara Jakimowicz-Klein w książce Dieta witalna prezentuje czytelnikowi bogatą wiedzę na temat właściwych posiłków, potraw, ziół i związków mineralnych podnoszących sprawność fizyczną, intelektualną, seksualną oraz odporność na stres. Zastosowanie tej wiedzy w praktyce ułatwi życie zarówno ludziom młodym, jak i osobom dojrzałym, które okres osłabienia witalności chciałyby przetrwać w sposób jak najbardziej łagodny. A prezentowane przez Autorkę receptury na dania i napoje miłosne mogą być źródłem nie tylko sukcesów kulinarnych i rozkoszy podniebienia. Warto sprawdzić!
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Audiobook – "Egzorcyzmy". Seria ezoteryka. Tajemnice natury człowieka.Audiobook. Zastanawiałeś się kiedyś nad tym, co to jest opętanie i w jakim celu stosuje się egzorcyzmy? Interesuje Cię pogląd Kościoła katolickiego na powyższe kwestie? A może chciałbyś się dowiedzieć, jak rzeczywiście wygląda obrzęd wypędzania z ludzkiego ciała demonów i czym różni się od mrożących krew w żyłach wizji, do których przywykłeś, oglądając filmy grozy i czytając horrory? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziesz w tekście . Autorka „Egzorcyzmów” niezwykle rzetelnie i klarownie tłumaczy, na czym polega opętanie, jakie są jego przyczyny, formy oraz kryteria rozpoznawania. W sposób bardzo interesujący i bez szukania zbędnej sensacji zaznajamia czytelnika z katolickimi rytuałami, mającymi na celu wypędzanie z ludzkiego ciała duchów nieczystych. Ponadto wyjaśnia, co to są egzorcyzmy oraz przedstawia poszczególne etapy uwalniania człowieka spod władzy szatana. Dzięki niniejszej pozycji dowiesz się, dlaczego z roku na rok wzrasta liczba egzorcystów oraz jakie zagrożenia niesie ze sobą okultyzm, spirytyzm, New Age czy satanizm. Odkryjesz sferę zjawisk paranormalnych. Zgłębisz arkana podświadomości oraz poznasz metody radzenia sobie z własnymi lękami, złością i stresem. Opętanie to nie mit! Dowiedz się tego, słuchając „Egzorcyzmów”.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
E-book – "Kalendarium świąt kościelnych". Seria Cywilazacje. Religia Święta chrześcijańskie wprowadzają pewien ład i porządek w nasze życie, ponieważ regularnie przypominają nam o najważniejszych momentach z życia Chrystusa. Jednak celem powracających co roku świąt liturgicznych nie jest tylko upamiętnienie przeszłych wydarzeń. Prawdziwym celem jest przeżywanie dzisiaj tajemnicy zbawienia, którą te święta nam przekazują i którą przed nami otwierają. Książka Barbary Jakimowicz-Klein jest próbą odpowiedzi na pytania dotyczące genezy świąt chrześcijańskich, ich historii i liturgii. Opisuje tradycje i obyczaje związane ze świętami kościelnymi. Przedstawia zarówno zwyczaje, które już zanikły, jak i te, które przetrwały do naszych czasów i wciąż są kultywowane. Przede wszystkim jednak jest zachętą do głębszego spojrzenia na porządek roku kościelnego i do bardziej świadomego przeżywania świąt.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
E-book – "Kim kobieta jest kochanie". Seria: Literatura. Sentencje, aforyzmy, myśli, przysłowia Czy chcesz wiedzieć KIM KOBIETA JEST, KOCHANIE? Na to z pozoru proste pytanie, odpowiedź próbuje znaleźć autorka książki KIM KOBIETA JEST, KOCHANIE Barbara Jakimowicz-Klein oraz doktor Małgorzata Jaszczuk-Surma, która tę znakomitą antologię opatrzyła wstępem. Kobiety zawsze były w centrum życia i literatura od najdawniejszych czasów ukazuje całe bogactwo kobiecych typów psychologicznych. Wydawać by się mogło, że temat ten jest już wszechstronnie opisany i wyczerpany, jednak okazuje się, że nie, ponieważ kobieta wymyka się jednoznacznej ocenie. Dotyczy to zwłaszcza kobiet współczesnych, które – parafrazując Oskara Wildeۥa – coraz częściej rozumieją wszystko, z wyjątkiem swych mężów. A więc kim jest kobieta? Na pewno bohaterką wierszy, wielkiej prozy literackiej, sentencji, aforyzmów, przysłów i piosenek, wybór których proponujemy Państwu w tej książce. Wiele z nich przeszło do języka potocznego, w którym funkcjonuje w roli figur stylistycznych czy popularnych powiedzonek. Na pewno są to wypowiedzi mądre, dowcipne, eleganckie, ale również znajdą się wśród nich żartobliwe, jak i złośliwe, niechętne kobietom. Mamy nadzieję, że książka spodoba się wszystkim miłośnikom języka, historii, literatury, kultury, jak i poszukiwaczom celnych ripost i aforyzmów. Zapraszamy do lektury, która w wielu miejscach Cię zaskoczy.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Zastanawiasz się, czy Twój wieczorny posiłek aby Ci nie szkodzi? Boisz się zbytnio przytyć, dlatego odmawiasz sobie kolacji? To stereotypy, spożywanie odpowiednio skomponowanego posiłku, z właściwą sobie oprawą, o odpowiedniej porze, nie tylko wzmacnia organizm, ale i przyczynia się do jego właściwej kondycji psychicznej. Czy jest coś bowiem piękniejszego niż kolacja przy świecach, z ukochaną osobą? Taka kolacja z pewnością jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Dlatego jeśli nie wiesz, co przygotować do jedzenia zestresowanemu mężowi czy chcesz za pomocą odpowiedniej diety pomóc swojej córce pozbyć się problemów z cerą, sięgnij koniecznie po "Kolacje smacznie i zdrowo"! Barbara Jakimowicz-Klein, autorka wielu poczytnych książek kulinarnych, w swym kolejnym zbiorze doskonałych receptur na pyszne, proste i niedrogie dania kolacyjne pokusiła się o ich uporządkowanie pod względem wpływu na zdrowie człowieka. Tak też zgodnie z wartościami odżywczymi danych produktów oraz zaproponowanych ziół podzieliła przepisy m.in. na kolacje wzmacniające siły witalne i odporność organizmu, poprawiające koncentrację, antystresowe czy odmładzające i odchudzające. Słowem, każdy, kto dba o własne zdrowie i chce racjonalnie się odżywiać, powinien mieć tę książkę we własnej... kuchni!
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
E-book – "Kuchnia alergików". Seria zdrowie. Zdrowe diety Po zjedzeniu kanapki z pomidorem na Twojej skórze pojawiła się swędząca wysypka? Cierpisz na zgagę i niestrawność po spożyciu jakiejkolwiek potrawy z ryby? Zastanawiasz się, dlaczego ciągle masz zatkany nos i łzawiące oczy? A Twoje dziecko ma mocno zaczerwienione policzki? To mogą być objawy alergii – jednej z najczęściej występujących chorób w XXI wieku! Alergia pokarmowa, czyli niewłaściwa reakcja układu immunologicznego na pewne składniki pożywienia, dotyka zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jak sobie radzić z tą przykrą dolegliwością? Przede wszystkim unikać uczulającego pokarmu. Właściwa dieta jest bowiem podstawowym czynnikiem terapeutycznym – podpowiada Barbara Jakimowicz-Klein. W swojej książce wymienia najczęstsze alergeny pokarmowe, omawia objawy i typy alergii pokarmowych, a także proponuje specjalne diety dla niemowląt, dzieci oraz dorosłych uczulonych m.in. na białka zbóż (dieta bezglutenowa), białka mleka krowiego i białko jajka kurzego. Mamy nadzieję, że Kuchnia alergików ułatwi Państwu przygotowywanie smacznych i przede wszystkim zdrowych dań.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
E-book "Kuchnia chińska" to obowiązkowa lektura dla wszystkich ciekawych świata i żądnych kulinarnych wrażeń. Książka autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein wprowadza w obszar tak odległej dla Europejczyków kultury, przybliżając go nam dzięki znakomitym przepisom. Już dziś możemy się poczuć jak możni tego świata, wszak klasyczna kuchnia chińska zaspokaja wyrafinowane upodobania potężnych i bogatych warstw społecznych (...), a sztuka kulinarna została podniesiona do rangi szacownego zajęcia, a nawet... nauki. Uczmy się więc nowych, zdrowszych od tradycyjnych, sposobów przygotowywania potraw! Dzięki tej publikacji każdy może poznać namiastkę Dalekiego Wschodu nawet nie ruszając się z domu, rzecz jasna, zaopatrzywszy się uprzednio w niezbędne składniki oraz przyprawy ziołowe charakterystyczne dla kuchni chińskiej. Wystarczy zastosować się do kulinarnych wskazówek autorki i wzorem Chińczyków uczynić z potrawy nie tylko zwykłe danie, ale prawdziwe, poruszające wszelkie zmysły, dzieło sztuki. A zatem do dzieła!
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Cukrzyca choroba cywilizacyjna dotyka coraz więcej osób, zarówno młodych, jak i starszych. To cena, jaką płacimy za coraz wyższy poziom życia. Jej rozwojowi sprzyjają podstawowe błędy żywieniowe, siedzący tryb życia, nerwowość. Co powinniśmy wiedzieć na temat tego schorzenia, czy i w jaki sposób można zapobiegać cukrzycy oraz jaką rolę w tej chorobie odgrywa dieta? Tym zagadnieniom poświęcona jest niniejsza książka. Jej autorka Barbara Jakimowicz-Klein chce pomóc osobom chorym zrozumieć istotę cukrzycy i przeciwdziałać jej skutkom. Przede wszystkim jednak skupia się na diecie jako ważnym składniku terapii. Żywienie człowieka chorego musi bowiem zapewnić mu nieskrępowany rozwój organizmu, możność wykonywania pracy, a także dobre samopoczucie. W Kuchni diabetyków znajdą zatem Państwo najnowsze zalecenia dotyczące właściwego odżywiania się w cukrzycy oraz przepisy na potrawy dozwolone w diecie cukrzycowej, zarówno receptury na dania proste, jak i na bardziej wykwintne wszystkie i smaczne, i zdrowe. Z pewnością warto zajrzeć do tego poradnika!
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
E-book Kuchnia góralska Barbara Jakimowicz-KleinBez wątpienia każdy z nas przynajmniej raz w życiu zanucił słynne Góralu, czy ci nie żal. Zapewne niejeden z tęsknotą wspomina ostatnie wakacje spędzone pod Giewontem, a wielu na myśl o fizołach, oscypkach smażonych z żurawinami czy nader popularnej ostatnio kwaśnicy z rozmarzeniem przełyka ślinę. I po co tak się męczyć, skoro można postarać się o odrobinę góralszczyzny na co dzień we własnym domu? Wystarczy nieco chęci oraz niewielka książeczka ze znanej już i cenionej serii Zdrowie jedz zdrowo, żyj dłużej, tym razem poświęcona właśnie kuchni mieszkańców Podhala. Barbara Jakimowicz-Klein zawarła w niej moc wyśmienitych przepisów zarówno na codzienne, tradycyjne potrawy górali, jak i dania pańskie bardziej współczesne, urozmaicone miejskimi nowinkami. Okrasiła to jak na dobrą gaździnę przystało nader ciekawym wstępem o góralskich zwyczajach kulinarnych, roli ziół, Diecie Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka i ziołowej przyprawie Góralska. Bez względu więc na to, czy jesteś prawdziwym góralem, czy zwykłym ceprem, jeśli chcesz poczuć w ustach halny, sięgnij po Kuchnię góralską!
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
E-book "Kuchnia śląska". Karbinadle, krupniok, becok na sypko czy kluski śląskie... Któż z nas nie zasiadłby chętnie do tak zastawionego stołu. Niestety, coraz rzadziej śląskie dania pojawiają się w naszych domach. Najwyższy czas to zmienić. Z Kuchnią śląską Barbary Jakimowicz-Klein nie będzie to trudne. W swojej książce daje ona reprezentatywny przegląd potraw charakterystycznych dla regionu Śląska, opisuje zwyczaje i praktyki kulinarne oraz co wyjątkowe i chyba najważniejsze dokładnie i z dużą znajomością przedmiotu przedstawia zioła przyprawowe stosowane w kuchni śląskiej. To niewątpliwy atut tej publikacji. Ponadto autorka zapoznaje Czytelników z pojęciem Diety Funkcjonalnej Lecha Tkaczyka. Dieta ta opiera się na dodawaniu do potraw, szczególnie tych ciężkich i tłustych, przyprawowych ziół leczniczych, zarówno pojedynczych, jak i w postaci mieszanek (np. ziołowa mieszanka przyprawowa Śląska). Barbara Jakimowicz-Klein podpowiada, że zaliczana do ciężkostrawnych tradycyjna kuchnia śląska niekoniecznie musi być szkodliwa. Właśnie przez umiejętne dodawanie ziół możemy podnieść zdrowotność potraw śląskich, nie ujmując niczego z ich smaku i urody. Zioła te poprawiają przemianę materii, regulują procesy trawienia, leczą wiele schorzeń w obrębie układu pokarmowego. Można je stosować dowolnie, w zależności od własnych preferencji smakowych i stanu zdrowia. Bez względu jednak na to, jak je wykorzystamy, z pewnością pozytywnie wpłynie to na nasze zdrowie i samopoczucie. Słowem, będzie i smacznie, i zdrowo!
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
E-book – "Potrawy z ziemniaków". Seria: Książki kucharskie, kulinaria. Ziemniaki – jemy je niemal codziennie, bez względu na porę roku, i ciągle mamy na nie apetyt. Trudno sobie wyobrazić, że mogłoby ich nie być. Nie znalibyśmy wówczas smaku nie tylko purée, ale i chrupiących placków, klusek śląskich, pyz, frytek i wielu innych wspaniałych przysmaków. Mają mnóstwo zalet – są smaczne, tanie, pożywne, zdrowe i, wbrew powszechnej opinii, nie tuczą. Zawierają cenne dla naszego organizmu cukry (skrobię), minerały (potas, magnez, wapń) i witaminy (C oraz z grupy B). To najpopularniejsze w naszej kuchni warzywo tym razem wystąpi w roli głównej – zarówno w tradycyjnych, jak i bardziej wyszukanych, pomysłowych, ale zawsze niezwykle pysznych daniach. Jeśli chcecie zabłysnąć prawdziwym kunsztem kulinarnym i wprawić w zachwyt rodzinę, a nawet najbardziej wybrednych gości, koniecznie zajrzyjcie do e-booka Barbary Jakimowicz-Klein Potrawy z ziemniaków! Zamieszczone w niej przepisy z pewnością możecie wykorzystać na każdą okazję. Naprawdę warto!
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
E-book – "Wina i nalewki lecznicze". Seria książki kucharskie. Wino z pieprzu lub z korzeni czerwonej papryki na uporczywy kaszel, orzechówka na schorzenia przewodu pokarmowego, a nalewka z dziurawca na dobry humor? Czy to jest możliwe? Oczywiście! Winami i nalewkami, które swój niepowtarzalny smak i aromat zawdzięczają owocom, ziołom i korzennym przyprawom, można się nie tylko delektować, ale i łagodzić wiele dolegliwości. Przyprawy ziołowe są bowiem nieocenione we wspomaganiu leczenia różnych schorzeń oraz w ich profilaktyce. Są one skarbnicą mikroelementów, soli mineralnych i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego warto je wykorzystać, przyrządzając pokrzepiające, wzmacniające, uzdrawiające duszę i ciało wina, nalewki, a także oleje i octy. Barbara Jakimowicz-Klein podaje w swojej książce nie tylko receptury łatwych do wykonania domowym sposobem wyśmienitych trunków, ale i proste przepisy na ziołowe oleje i octy, podnoszące walory zdrowotne potraw, do których są dodawane. A zatem... Na zdrowie! Pamiętając jednak, że – co za dużo, to niezdrowo... Recenzja książki: Francuzi do każdego obiadu wypijają lampkę wina, bowiem wspomaga trawienie i jest zdrowe na serce. Potwierdzono to naukowo i nie budzi to najmniejszych sprzeciwów opinii publicznej. Jednak nie każdy wie o innych właściwościach leczniczych win i innych alkoholi (oczywiście jeżeli nie spożywa się ich w nadmiarze). Wina i nalewki zawdzięczają swój niepowtarzalny smak i aromat owocom, ziołom i korzennym przyprawom. Pijąc je można nie tylko delektować się ich smakiem, ale i jednocześnie łagodzić wiele dolegliwości zdrowotnych! Wino z pieprzu lub korzeni czerwonej papryki na uporczywy kaszel, orzechówka na schorzenia przewodu pokarmowego, a nalewka z dziurawca na dobry humor? To działa! Współczesna nauka potwierdziła lecznicze właściwości roślin przyprawowych, a także sposoby utrwalania czy wręcz wywoływania tychże poprzez wyrób nalewek, win czy ziołowych olejów i octów. Dzieje się tak z prostego powodu. Wszelkiego rodzaju zioła i przyprawy są nieocenione we wspomaganiu leczenia różnych schorzeń i w profilaktyce. To olbrzymia skarbnica mikroelementów, soli mineralnych i witamin, które z kolei są niezbędne każdemu człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania jego organizmu. Barbara Jakimowicz-Klein ze znaną sobie wnikliwością i humorem prezentuje chyba najprzyjemniejszy sposób leczenia naturalnego! Opisuje jak przyrządzić wina i nalewki pokrzepiające, wzmacniając oraz uzdrawiające duszę i ciało. Obok receptur trunków, łatwych do przygotowania w domowych warunkach, autorka podzieliła się bogatą wiedzą na temat prostych przepisów przyrządzania ziołowych olejów i octów, które znacznie podnoszą walory zdrowotne potraw, do których są dodawane. Autor recenzjiDariusz Kardela
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
E-book "Współczesna kuchnia chińska" Współczesna kuchnia chińska to obowiązkowa lektura dla wszystkich ciekawych świata i żądnych kulinarnych wrażeń. Książka autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein wprowadza w obszar tak odległej dla Europejczyków kultury, przybliżając go nam dzięki znakomitym przepisom. Już dziś możemy się poczuć jak możni tego świata, wszak klasyczna kuchnia chińska zaspokaja wyrafinowane upodobania potężnych i bogatych warstw społecznych (...), a sztuka kulinarna została podniesiona do rangi szacownego zajęcia, a nawet... nauki. Uczmy się więc nowych, zdrowszych od tradycyjnych, sposobów przygotowywania potraw! Dzięki tej publikacji każdy może poznać namiastkę Dalekiego Wschodu nawet nie ruszając się z domu (rzecz jasna, zaopatrzywszy się uprzednio w niezbędne składniki oraz przyprawy ziołowe charakterystyczne dla kuchni chińskiej, wymienione w osobnym rozdziale wraz z opisem ich właściwości). Wystarczy zastosować się do kulinarnych wskazówek autorki i wzorem Chińczyków uczynić z potrawy nie tylko zwykłe danie, ale prawdziwe, poruszające wszelkie zmysły, dzieło sztuki. A zatem do dzieła!
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej