Dr Jason Fung zainspirował tysiące ludzi na całym świecie do zmiany diety, która odwraca i zapobiega cukrzycy typu 2 oraz ułatwia schudnięcie, dzięki swoim przełomowym, bestsellerowym książkom Kod otyłości i Kod otyłości – książka kucharska. Ta publikacja pomoże Ci znaleźć odpowiedzi na pytania, dlaczego tyjemy i co jest przyczyną cukrzycy typu 2 i otyłości. Dowiesz się, co jeść, aby schudnąć i uniknąć otyłości brzusznej. Poznasz przepisy opracowane przez dr. Funga, które przynoszą rewelacyjne efekty w powrocie do zdrowia i prawidłowej wagi. Nauczysz się planować posiłki i posty na 16, 24 i 36 godzin. Pozwolą Ci kontrolować poziom insuliny oraz przeplatać smaczne posiłki z okresami postu. Dieta, która normuje poziom insuliny. [empik.com].
Cukrzyca choroba cywilizacyjna dotyka coraz więcej osób, zarówno młodych, jak i starszych. To cena, jaką płacimy za coraz wyższy poziom życia. Jej rozwojowi sprzyjają podstawowe błędy żywieniowe, siedzący tryb życia, nerwowość. Co powinniśmy wiedzieć na temat tego schorzenia, czy i w jaki sposób można zapobiegać cukrzycy oraz jaką rolę w tej chorobie odgrywa dieta? Tym zagadnieniom poświęcona jest niniejsza książka. Jej autorka Barbara Jakimowicz-Klein chce pomóc osobom chorym zrozumieć istotę cukrzycy i przeciwdziałać jej skutkom. Przede wszystkim jednak skupia się na diecie jako ważnym składniku terapii. Żywienie człowieka chorego musi bowiem zapewnić mu nieskrępowany rozwój organizmu, możność wykonywania pracy, a także dobre samopoczucie. W Kuchni diabetyków znajdą zatem Państwo najnowsze zalecenia dotyczące właściwego odżywiania się w cukrzycy oraz przepisy na potrawy dozwolone w diecie cukrzycowej, zarówno receptury na dania proste, jak i na bardziej wykwintne wszystkie i smaczne, i zdrowe. Z pewnością warto zajrzeć do tego poradnika!
Ponad 3 miliony Polaków choruje na cukrzycę. Wielu z nich nie zdaje sobie sprawy ze swojej choroby. Dowiaduje się o niej dopiero, gdy cukrzyca zaczyna zagrażać ich życiu. Ta choroba cywilizacyjna jest obecnie jednym z największych wyzwań medycyny. Patrik Olsson i Lars-Erik Litsfeldt sami są diabetykami (Patrick z powodu powikłań związanych z cukrzycą nawet stracił wzrok). Testując na sobie wiele terapii, odkryli, że w walce z chorobą doskonałe rezultaty daje dieta LCHF (mało węglowodanów, dużo tłuszczów) i wprowadzenie do codziennego menu… fasoli, a raczej zawartej w niej skrobi opornej, która znacząco obniża poziom cukru we krwi. Autorzy wyjaśniają zasady opracowanego przez siebie sposobu odżywiania, podają przepisy i obalają wiele mitów dotyczących diety LCHF. Opisują też przypadki osób, którym zmiana diety pomogła poradzić sobie z nadwagą, złym samopoczuciem i objawami choroby. To niezbędny poradnik nie tylko dla diabetyków, ale również dla osób znajdujących się w grupie ryzyka. Podejmij walkę i wygraj z cukrem!