Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(189)
ebookpoint BIBLIO
(20)
Forma i typ
Książki
(188)
E-booki
(20)
Publikacje popularnonaukowe
(17)
Poradniki i przewodniki
(15)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
Proza
(4)
Komiksy i książki obrazkowe
(3)
Audiobooki
(1)
Druki ulotne
(1)
Poezja
(1)
Dostępność
dostępne
(170)
wypożyczone
(10)
tylko na miejscu
(9)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(123)
Wypożyczalnia dla Dzieci
(57)
Czytelnia dla Dorosłych
(9)
Autor
Krejca Jindrich
(4)
Nela mała Reporterka
(4)
Ostrowski Aleksander
(4)
Bielańska Andżelika
(3)
Dreyer Wolfgang
(3)
Garbarczyk Henryk
(3)
Gutowska Halina
(3)
Krzyściak-Kosińska Renata
(3)
Mowszowicz Jakub
(3)
Podbielkowski Zbigniew
(3)
Rembertowicz-Szymborska Hanna
(3)
Stary Franciszek
(3)
Szwedler Inga
(3)
Szweykowska Alicja
(3)
Terpińska-Ostrowska Helena
(3)
Augustyn Małgorzata
(2)
Augustyn-Puziewicz Janina
(2)
Biliński Witold
(2)
Brodacki Michał
(2)
Casta Stefan
(2)
Grzebisz Witold
(2)
Grzeszczyk Herman
(2)
Heitz Halina
(2)
Hlava Bohumir
(2)
Jirasek Wacław
(2)
Kopcewicz Jan
(2)
Kosiński Marek Jacek
(2)
Kuźniewski Eugeniusz
(2)
Lamer-Zarawska Eliza
(2)
Longman David
(2)
Mazur Krystyna
(2)
Mederska Małgorzata
(2)
Mossberg Bo
(2)
Severa Franciszek
(2)
Szweykowski Jerzy
(2)
Tymieniecka-Suchanek Justyna
(2)
Walczak Joanna S
(2)
Wiech Kazimierz
(2)
Wojciechowska Ewa
(2)
Adamczewski Kazimierz (1936- )
(1)
Aladjidi Virginie
(1)
Aleksandrowicz Janina
(1)
Alochno-Janas Anna
(1)
Amsallem Baptiste (1986- )
(1)
Anderson Sheila
(1)
Androsiuk Katarzyna
(1)
Anioł-Kwiatkowska Jadwiga
(1)
Argüello Kiko (1939- )
(1)
Augustyn Małgorzata (ogrodnictwo)
(1)
Ałunin Magdalena
(1)
Babilas Walenty
(1)
Bac Stanisław
(1)
Balicevic Didier
(1)
Banaszak Józef
(1)
Bartoszek Tytus
(1)
Baryga Mirosław
(1)
Basista Zofia
(1)
Baumjohann Dorothea
(1)
Baumjohann Peter
(1)
Beauvais Michel
(1)
Beck Peter
(1)
Bednarek Andrzej
(1)
Berbeć Stanisław [i inni]
(1)
Beucher Patricia
(1)
Bezuel Sylvie
(1)
Bilińska Agnieszka
(1)
Biliński Włodek
(1)
Blackthorn Amy
(1)
Bone Emily
(1)
Bonifacini Federico
(1)
Bonnet Rosalinde (1978- )
(1)
Bordoni Chiara
(1)
Borewicz Aneta
(1)
Borowiak Hanna
(1)
Breś Włodzimierz
(1)
Brooks Felicity
(1)
Brzozowski Jacek
(1)
Budziarek Anna
(1)
Bunalski Marek
(1)
Burdajewicz Stanisław
(1)
Burgieł Zbigniew
(1)
Burnie David
(1)
Böhmer Bernd
(1)
Będkowska Hanna
(1)
Camden Elizabeth
(1)
Cervenka Martin
(1)
Chapman Linda (1969- )
(1)
Chinery Michael
(1)
Chojnowska Ewa
(1)
Chojnowski Mariusz
(1)
Chudzicka Marta
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Chudzińska Elżbieta [i inni]
(1)
Chwała Cezary
(1)
Chwedoruk Irena
(1)
Ciereszko Małgorzata Ewa
(1)
Czerko Zbigniew [i inni]
(1)
Czikow P
(1)
Dehaan Robert
(1)
Dmitroca Zbigniew (1962- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(32)
2010 - 2019
(47)
2000 - 2009
(37)
1990 - 1999
(39)
1980 - 1989
(35)
1970 - 1979
(16)
1960 - 1969
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(36)
1989-2000
(4)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(207)
nieznany (p)
(1)
Język
polski
(207)
nieznany (1 p)
(1)
Odbiorca
Dzieci
(22)
9-13 lat
(16)
6-8 lat
(15)
0-5 lat
(10)
Młodzież
(8)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(8)
Literatura angielska
(2)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura czeska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Temat
Rośliny
(77)
Rośliny ozdobne
(29)
Zwierzęta
(27)
Rośliny lekarskie
(24)
Ziołolecznictwo
(13)
Rośliny pokojowe
(11)
Drzewa
(7)
Botanika
(5)
Przyprawy
(5)
Rośliny leśne
(5)
Zioła
(5)
Ciało ludzkie
(4)
Kwiaty
(4)
Ochrona roślin
(4)
Ogródki działkowe i przydomowe
(4)
Przyroda
(4)
Rośliny lecznicze
(4)
Uprawa roślin
(4)
Warzywa
(4)
Ziemia
(4)
Biologia
(3)
Fizjologia roślin
(3)
Gospodarstwo domowe
(3)
Kosmetyka
(3)
Krzewy
(3)
Las
(3)
Nauka
(3)
Nela (2006- )
(3)
Rośliny chronione
(3)
Rośliny doniczkowe
(3)
Rośliny uprawne
(3)
Rośliny wodne
(3)
Rośliny łąkowe
(3)
Uprawa w pojemnikach
(3)
Wszechświat
(3)
Zdrowe odżywianie
(3)
Agrotechnika
(2)
Balkon
(2)
Biotechnologia
(2)
Choroby ludzi
(2)
Człowiek
(2)
Dzieci
(2)
Eksperymenty
(2)
Fotosynteza
(2)
Grzyby
(2)
Kucharstwo
(2)
Literatura młodzieżowa angielska
(2)
Medycyna niekonwencjonalna
(2)
Morfologia roślin
(2)
Odporność
(2)
Ogrodnictwo
(2)
Ogród
(2)
Owoce
(2)
Pogoda
(2)
Poradniki
(2)
Pory roku
(2)
Rośliny strączkowe
(2)
Sadownictwo
(2)
Skały
(2)
Sport
(2)
Sztuka
(2)
Technika
(2)
Uprawa
(2)
Witaminy
(2)
Woda
(2)
Wydawnictwa popularne dla dzieci
(2)
Wydawnictwa popularne dla młodzieży
(2)
Wynalazki
(2)
Zielarstwo
(2)
Zielniki
(2)
Zwierzęta wodne
(2)
Akwarium
(1)
Antarktyka
(1)
Antonimy
(1)
Arktyka
(1)
Atlas roślin
(1)
Atlasy roślin
(1)
Atmosfera Ziemi
(1)
Atrakcyjność fizyczna
(1)
Azot
(1)
Barwy
(1)
Bezkręgowce
(1)
Bitwy
(1)
Budownictwo mieszkaniowe
(1)
Byliny
(1)
Byliny (bot.)
(1)
Chemia
(1)
Chemosynteza
(1)
Choroby roślin
(1)
Choroby wirusowe
(1)
Chwasty
(1)
Ciało
(1)
Dekorowanie
(1)
Dinozaury
(1)
Dziedziczność
(1)
Ekstrakty roślinne
(1)
Ewolucjonizm
(1)
Fermentacja
(1)
Film
(1)
Finanse
(1)
Temat: czas
2001-
(5)
Temat: miejsce
Borneo (wyspa)
(2)
Polska
(2)
Afryka
(1)
Ameryka Południowa
(1)
Ameryka Północna
(1)
Antarktyda
(1)
Australia
(1)
Azja
(1)
Bałtyk (morze)
(1)
Boliwia
(1)
Etiopia
(1)
Europa
(1)
Karaiby (region)
(1)
Kostaryka
(1)
Mauritius
(1)
Peru
(1)
Tajlandia
(1)
Wietnam
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Publikacja bogato ilustrowana
(15)
Poradnik
(12)
Wydawnictwa popularne
(10)
Publikacje dla dzieci
(8)
Opracowanie
(6)
Przepisy kulinarne
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(4)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(4)
Książka obrazkowa
(3)
Opowiadania i nowele
(3)
Powieść podróżnicza
(3)
Wydawnictwa dla młodzieży
(3)
Atlas roślin
(2)
Poradniki
(2)
Poradniki i przewodniki
(2)
Powieść
(2)
Atlasy roślin
(1)
Encyklopedia dla dzieci
(1)
Fantastyka
(1)
Komiks
(1)
Książka kucharska
(1)
Literatura podróżnicza
(1)
Opowiadania angielskie
(1)
Opowiadania dziecięce
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Przewodnik turystyczny
(1)
Publikacje
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Wiersze
(1)
Wydawnictwa popularne dla dzieci
(1)
Dziedzina i ujęcie
Biologia
(15)
Medycyna i zdrowie
(11)
Edukacja i pedagogika
(9)
Dom i ogród
(6)
Kulinaria
(6)
Hobby i czas wolny
(4)
Ochrona środowiska
(4)
Podróże i turystyka
(4)
Fizyka i astronomia
(3)
Geografia i nauki o Ziemi
(3)
Nauka i badania
(2)
Transport i logistyka
(2)
Architektura i budownictwo
(1)
Chemia
(1)
Historia
(1)
Informatyka i technologie informacyjne
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(1)
Religia i duchowość
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Rozwój osobisty
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
209 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Piastunka róż / Katarzyna Michalak. - Wydanie 1. - Kraków : Znak JednymSłowem, 2022. - 306, [14] stron ; 21 cm.
SĄ TAKIE WSPOMNIENIA, KTÓRE KRADNĄ ŻYCIE. JĄ URATOWAŁA RÓŻA. Flora przestała wychodzić z pokoju, zdana na łaskę czy raczej niełaskę swojej siostry. Jedyną jej radością był rosnący tuż za oknem wątły krzaczek róży, który uparcie walczył o każdy promień słońca. Flora skazała się na samotność z własnej woli. Nic nie przerażało jej bardziej niż inni ludzie. Nie po tym, co przeżyła siedem lat temu... CZASEM TRZEBA SIĘGNĄĆ PO KŁAMSTWO, ŻEBY KOMUŚ POMÓC. PODSTĘPEM MOŻNA KUPIĆ ŚMIERĆ. ALE MOŻNA TEŻ PODAROWAĆ NOWE ŻYCIE. Gdyby nie szantaż siostry, Flora nigdy nie odważyłaby się odpowiedzieć na to ogłoszenie. A przecież pielęgnowanie różanego ogrodu, gdzieś przy zagubionym wśród nadmorskich lasów dworku, było jej marzeniem. Kochała róże bardziej niż cokolwiek na świecie, ale strach przed światem skuwał jej serce. Nie mogła się domyślić, że tam, w tym samym ogrodzie, swoje demony oswaja ktoś, kogo już kiedyś spotkała. I to w dniu, o którym ze wszystkich sił pragnęła zapomnieć CZY TO MOŻLIWE, ABY TE DWA ZRANIONE SERCA BYŁY DLA SIEBIE JEDYNYM RATUNKIEM? CZY KTOŚ, KTO NIE WIE JAK ŻYĆ, MOŻE NAUCZYĆ TEJ SZTUKI UKOCHANĄ OSOBĘ?...(https://lenaczyta.pl/Piastunka-roz-p182076)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Najlepsi na świecie szefowie kuchni sami hodują rośliny, których używają do przyrządzania swoich wybitnych potraw. Teraz możesz do nich dołączyć z kompleksowym przewodnikiem po sezonowej kuchni. Jak uprawiać zioła, pomidory, szczypior i wiele innych roślin, żeby mieć najlepsze zbiory? Jak przechowywać warzywa i owoce, żeby nie straciły niebywałego smaku jesieni, zapachu lata czy wiosennej świeżości? I w końcu, jak połączyć najlepsze jakościowo produkty pochodzące z własnego warzywnika lub od lokalnych dostawców, żeby stworzyć smaczne i proste potrawy? Zbierz, przechowaj, zjedz to zdecydowanie więcej niż poradnik ogrodniczy czy zwykła książka kucharska. To przepięknie ilustrowany, bogaty przewodnik po smakach i zapachach darów natury, które łatwo można wyhodować, zakonserwować i zmienić w ekscytujące kulinarne doznania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 P (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ

Rośliny i leki na ból
Zioła a leki - 14 kluczowych interakcji, które wpływają na stan Twojego zdrowia
Środki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe - wady i zalety
Maści, olejki i nalewki - jak dostosować formę preparatu do doznawanego bólu
Metody alternatywne w leczeniu bólu:
Akupunktura i akupresura - łagodzenie bólów głowy, mięśni i bezsenności
masaż, który przynosi ulgę
Jak skutecznie walczyć z bólem
Bezpieczne korzystanie z terapii alternatywnych - od czego zacząć?

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Głównym celem opracowania było podsumowanie i weryfikacja danych dotyczących roślin naczyniowych występujących na terenie Wyżyny Śląskiej. Na podstawie literatury, zbiorów zielnikowych, dostępnych baz danych oraz własnych badań terenowych, zebrano kilkaset tysięcy danych na temat lokalizacji stanowisk gatunków, odnotowanych na badanym obszarze. Został on podzielony zgodnie z założeniami metodycznymi „Atlasu rozmieszczenia roślin naczyniowych w Polsce” (ATPOL) na kwadraty o boku 2 km, których liczba wyniosła ponad 1000. Monografia zawiera pełny wykaz stanowisk wszystkich bardzo rzadkich i rzadkich gatunków roślin naczyniowych tzn. posiadających na Wyżynie Śląskiej do 25 współczesnych notowań. Uzyskane wyniki stanowią istotne uzupełnienie danych, zawartych w „Atlasie rozmieszczenia roślin naczyniowych w Polsce”, są podstawą do dalszych badań florystycznych i fitogeograficznych a także mogą zostać wykorzystane w praktyce np. w trakcie sporządzania planów zagospodarowania przestrzennego miast i gmin tego obszaru lub przy tworzeniu na jego terenie nowych form ochrony przyrody.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Monografia Agnieszki Wierzbickiej "to praca pionierska w odniesieniu do regionu kujawskiego. Pozwala zachować od zapomnienia ważną część niematerialnego dziedzictwa językowo-kulturowego Kujaw - leksykę roślinną, pokazuje ważny wyznacznik tożsamości regionalnej" (z recenzji dr. hab. prof. UJK Stanisława Cygana). Zaprezentowane analizy koncentrują się nie tylko na etymologicznych i semantycznych rozważaniach dotyczących roślin: dziko rosnących, wodnych, krzewów i krzewinek oraz drzew, lecz także na odtworzeniu językowego obrazu świata.

Autorka ukazuje sposoby tworzenia nazw roślin i udowadnia, że są one odzwierciedleniem bliskiego człowiekowi świata - zwracają uwagę na jego odnawialność i czynią go uporządkowanym, często na zasadzie antynomii. Omawiane fitonimy odkrywają przed czytelnikiem swoje znaczenia, lecz także emocje, wierzenia ludu kujawskiego, swoiste, antropocentryczne, utrwalone w tradycji spojrzenie na świat i często naiwne etymologie. Taka wizja znacznie odbiega od naukowego postrzegania rzeczywistości i wprowadza badaczy w sferę nieznaną, często trudną do jednoznacznej klasyfikacji.

Publikacja, stanowiąca interdyscyplinarne studium językowo-kulturowe, powinna spotkać się ze szczególnym zainteresowaniem środowiska naukowego językoznawców polskich i słowiańskich, botaników, studentów tych kierunków, a także nauczycieli języka polskiego oraz regionalistów.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Czosnek jest chętnie stosowany w kuchni ze względu na smak i zapach dodające daniom ostrości oraz wyrazistości. Pitagoras nazywał go podobno królem wszystkich przypraw. Ale czosnek to także roślina lecznicza o cennych właściwościach prozdrowotnych. Ma działanie przeciwzapalne i wspomaga walkę z drobnoustrojami chorobotwórczymi, dlatego poleca się go przy przeziębieniach. Korzystnie wpływa na układ odpornościowy i florę jelitową. Wspiera zdrowie serca i naczyń krwionośnych, znajduje zastosowanie także w chorobach skóry i stawów. Dowiedz się, jak wykorzystać potencjał leczniczy i kulinarny tej przyprawy.

Autorka, opisując korzyści ze stosowania czosnku, wszystkie informacje czerpała z badań naukowych. W książce znajdują się również przepisy na proste i smaczne dania z dodatkiem czosnku, dzięki którym na stałe włączysz go do swojego menu.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Jest to kontynuacja cyklu książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup pokarmów – kontynuując wątek podjęty w części I książki Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.) pt. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (nr XVI, ser. „Byzantina Lodziensia”), opisując rolę roślin strączkowych i warzyw, immanentnych składników diety starożytnych. Analizują też znaczenie mięs, podrobów i wyrobów wędliniarskich w kuchni i praktyce medycznej. Ważne są też teksty odnoszące się do kulturowych, ideologicznych i ekonomicznych aspektów żywności w życiu ówczesnych społeczności grecko-rzymskich i bizantyńskich. Aprowizacja Antiochii nad Orontesem nabiera znaczenia studium przypadku, zaś tekst o nawykach żywieniowych, smakoszostwie i poszczeniu ilustruje kontekst antropologiczny i historyczny diety. Pozwala zrozumieć pozamaterialne przyczyny konkretnej praktyki dietetycznej na podstawie drobiazgowej i erudycyjnej analizy setek świadectw źródłowych ówczesnego piśmiennictwa i pokazuje religijne znaczenie zwyczajów żywieniowych. Publikacja stanowi syntetyczne ujęcie zarządzania dostępnością żywności dla dużych skupisk ludzkich tego okresu. Antiochia nad Orontesem jest dobrym przedmiotem badań ze względu na długotrwałą (i ciągle aktualną) tradycję badań archeologicznych i stosunkowo bogaty zasób źródeł pisanych.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku

Czy poważny sportowiec może nie jeść mięsa?

W 1956 roku podczas igrzysk olimpijskich w Melbourne australijski pływak Murray Rose zdobył trzy złote medale. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że Murray był weganinem - nie spożywał produktów pochodzenia zwierzęcego. W jego diecie nie było miejsca na nabiał i mięso, mimo to odnosił sukcesy i zapisał się w historii sportu. Podobną drogą poszło wielu innych sportowców - dziś weganie są zarówno wśród olimpijczyków, jak i zawodników sportów walki, biegaczy czy osób podnoszących ciężary.

Białko roślinne nie musi być niepełnowartościowe. Weganizm nie musi być drogi, a komponowanie diety nie wymaga regularnego sięgania po kalkulator i przeliczania składników odżywczych każdego produktu.

Możesz być aktywny fizycznie, trenować i rozwijać się na diecie roślinnej - wystarczy, że będziesz unikać skrajnych opinii i podejdziesz do niej zdroworozsądkowo, bez nadinterpretacji korzyści.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku

Prezentowana publikacja to dwutomowa monografia wieloautorska stawiająca pytanie o ludzkie „bycie z innymi”. Autorzy pokonują intelektualną drogę od humanizmu do post- i transhumanizmu z uwzględnieniem kultury w najróżniejszych konfiguracjach, biorąc pod uwagę relacje: człowiek – zwierzę, człowiek – roślina i/lub człowiek – maszyna rozumiana jako humanoid techniczny bądź byt częściowo nieorganiczny. Książka zawiera różne materiałowo, formalnie i warsztatowo artykuły, które wychodzą naprzeciw oczekiwaniom nowoczesnej humanistyki, prezentując rozważania na temat relacji człowiek – inny/obcy byt. Celem zebranych tekstów jest podjęcie dyskusji nad tym, czy współczesna tendencja, kwestionująca dotychczasowe status quo człowieka, który przestał być uznawany za centrum świata i miarę wszechrzeczy, znalazła indywidualny wyraz w najnowszej kulturze przełomu XX i XXI wieku lub wcześniejszej jako antycypacja aktualnych idei w zakresie międzygatunkowych czy międzybytowych relacji. Monografia obejmuje interdyscyplinarną problematykę szerszą od konwencji wybranych zagadnień post- i transhumanizmu w literaturze i sztuce. Rozległość ta wynika z zestawienia kwestii relacji człowieka do innych istot żywych i zagadnienia powiązań człowieka z bytami technologicznymi, które w wielu artykułach sąsiadują z sobą i w pewnych as­pektach ujawniają pod­stawowy problem stanowiący centrum tego rodzaju refleksji: na­mysł nad grani­cami człowieczeństwa, kondycją człowieka i jego stosunku do innych bytów. Myśle­nie to wyrasta z tradycji penetrowania różnych kategorii inności, obcości, odmienności, ale odwo­łuje się też do holistycznych kon­cepcji człowieka i świata.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku

Prezentowana publikacja to dwutomowa monografia wieloautorska stawiająca pytanie o ludzkie „bycie z innymi”. Autorzy pokonują intelektualną drogę od humanizmu do post- i transhumanizmu z uwzględnieniem kultury w najróżniejszych konfiguracjach, biorąc pod uwagę relacje: człowiek – zwierzę, człowiek – roślina i/lub człowiek – maszyna rozumiana jako humanoid techniczny bądź byt częściowo nieorganiczny. Książka zawiera różne materiałowo, formalnie i warsztatowo artykuły, które wychodzą naprzeciw oczekiwaniom nowoczesnej humanistyki, prezentując rozważania na temat relacji człowiek – inny/obcy byt. Celem zebranych tekstów jest podjęcie dyskusji nad tym, czy współczesna tendencja, kwestionująca dotychczasowe status quo człowieka, który przestał być uznawany za centrum świata i miarę wszechrzeczy, znalazła indywidualny wyraz w najnowszej kulturze przełomu XX i XXI wieku lub wcześniejszej jako antycypacja aktualnych idei w zakresie międzygatunkowych czy międzybytowych relacji. Monografia obejmuje interdyscyplinarną problematykę szerszą od konwencji wybranych zagadnień post- i transhumanizmu w literaturze i sztuce. Rozległość ta wynika z zestawienia kwestii relacji człowieka do innych istot żywych i zagadnienia powiązań człowieka z bytami technologicznymi, które w wielu artykułach sąsiadują z sobą i w pewnych as­pektach ujawniają pod­stawowy problem stanowiący centrum tego rodzaju refleksji: na­mysł nad grani­cami człowieczeństwa, kondycją człowieka i jego stosunku do innych bytów. Myśle­nie to wyrasta z tradycji penetrowania różnych kategorii inności, obcości, odmienności, ale odwo­łuje się też do holistycznych kon­cepcji człowieka i świata.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku

Gray Delacroix spędził życie na budowaniu światowej sławy przedsiębiorstwa handlującego przyprawami. Po wielu latach podróżowania wrócił do rodzinnej posiadłości, by wspomóc rodzeństwo, zanim wszystko wymknie się im spod kontroli.

Annabelle Larkin niedawno otrzymała posadę botanika w waszyngtońskim muzeum. Tam postawiono przed nią arcytrudne zadanie – pozyskanie dostępu do prywatnej kolekcji roślin ekscentrycznego przedsiębiorcy. Jeśli jej się nie uda, straci pracę, a gospodarstwo jej rodziców w Kansas zbankrutuje.

Kobieta nie spodziewa się, że wejście w świat rodziny Delacroix wciągnie ją w niebezpieczne intrygi polityczne i rozgrywki różnych grup interesów – i postawi przed wyborem między uczuciem a lojalnością wobec ojczyzny.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku

Dlaczego lepiej być weganinem

Paul McCartney stwierdził kiedyś, że gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem. Może. Może powiedział to Paul, a może jego żona Linda. Może gdyby ubojnie zwierząt były ze szkła, wielu z nas porzuciłoby jedzenie ich ciał. A może ludzie machnęliby ręką i nadal konsumowaliby mięso i produkty odzwierzęce, nawet jeśli nie mogliby dłużej usprawiedliwiać się niewiedzą. Zaraz, zaraz! Przecież w internecie jest mnóstwo informacji. Filmy z rzeźni są dostępne na YouTube, wystarczy jedno kliknięcie... Rzeźnie MAJĄ szklane ściany, co nie powstrzymuje większości ludzi od konsumpcji mięsa. Czyżby wiedza niczego w tym zakresie nie zmieniła? Czyżby ludzie byli po prostu okrutni i nic nie mogło zmienić ich postawy?

Weganie, którzy porzucili mięso i produkty odzwierzęce z przyczyn ideowych, mają często skłonność do piętnowania mięso- i nabiałożerców jako osób niemoralnych. Część środowiska wegan lubi uważać się za lepszych. W końcu MY nie krzywdzimy zwierząt. Tylko czy taka postawa daje coś poza poczuciem wyższości? Czy może doprowadzić do zmiany zwyczajów żywieniowych większości społeczeństwa? Owszem, rezygnacja z produktów odzwierzęcych jest decyzją głęboko etyczną, ale droga do jej podjęcia nie wiedzie przez upokarzanie mięsożerców. Właściwą postawą weganina wobec przyszłego weganina powinno być argumentowanie. Odpowiednimi, logicznymi argumentami można dotrzeć do wielu potencjalnych wegan i pomóc im stać się faktycznymi weganami.

Ta książka powstała właśnie po to, by przekonać nieprzekonanych.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Wege energia / Katarzyna Gubała. - [miejsce nieznane] : Septem : ebookpoint BIBLIO, 2019. - 272 s. ; 24 cm.
Forma i typ

Skąd czerpać dobrą energię na co dzień? Odpowiedź jest prosta - z roślin!
Dieta wegańska to obecnie już nie jakaś przejściowa moda — to trend, który opanowuje planetę. Z każdym rokiem ma coraz większy wpływ na nasze życie. Obecnie na świecie kuchnia wege rozpatrywana jest w kontekście ochrony środowiska, wpływu globalnego zanieczyszczenia na nasze zdrowie i przyszłość następnych pokoleń.
Wege energia to książka dla każdego, kto chciałby złapać wiatr w żagle, nabrać pozytywnego nastawienia do życia, zacząć się ruszać i jeść odpowiedzialnie. Zdrowa kuchnia to taka, która przynosi naszemu organizmowi same korzyści. Świadomość tego, co i jak jemy jest tutaj bardzo ważna. Dowiesz się, jak komponować dietę wegańską, jak bilansować w codziennej diecie białka i czy warto na taką dietę przejść.

Będzie smacznie, szybko i zdrowo.

Pozytywna energia to nie tylko kuchnia. To sposób życia. Zadbajmy o nasze zdrowie. Wyeliminujmy z diety śmieciowe jedzenie, alkohol, papierosy. Zacznijmy uprawiać sport. Traktujmy innych z miłością. Bo bycie wege to nie tylko tofu i soczewica na talerzu. To stan umysłu, który generuje dobro dla nas samych i daje dobrą energię też innym. Pamiętajmy o tym każdego dnia dokonując swoich małych wyborów.

Katarzyna Gubała


„Niniejsza książka, choć traktuje o kuchni roślinnej, nie jest przeznaczona wyłącznie dla wegetarian i wegan. Jest to bowiem nade wszystko rzecz o dobrej kuchni, zatem jako człowiek, który jedzenie dzieli wyłącznie na dobre i niedobre, z prawdziwą przyjemnością i pożytkiem wielkim dla swego podniebienia nie raz będę z niej korzystał, czego i Państwu życzę."

Robert Makłowicz

Jestem pewna, że „Wege Energia” stanie się znakomitym przewodnikiem zarówno dla debiutantów jak i dla znawców kuchni roślinnej. Jako fanka książek „Wege w kwadrans” i „Warzywa górą!” nie mogę się doczekać, aż wprowadzę nowe pomysły kulinarne Kasi Gubały do mojej kuchni. Jestem przekonana, że dzięki niej, znów nakarmię moich bliskich tym co dobre, nie tylko pod względem smaków, ale też wartości odżywczych.

Alicja Janosz, piosenkarka

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku

Prosty i szybki sposób na zrozumienie podstaw biologii

Trzymany przez Ciebie przyjazny przewodnik odpowie na wszelkie pytania dotyczące funkcjonowania istot żywych, od poziomu cząsteczkowego po cały organizm, od komórki po ekosystem. Książka jest napisana przejrzystym językiem oraz wypełniona pomocnymi rysunkami i tabelami, dzięki czemu w łatwy sposób wyjaśnia procesy zachodzące we wszystkich żywych strukturach.

  • Podstawy biologii — poznaj najważniejsze informacje na temat sposobów odkrywania tajemnic życia oraz otwórz się na świat istot żywych.
  • Pula genów — dowiedz się, w jaki sposób komórki się rozmnażają oraz jak działają mechanizmy genetyczne, od praw Mendla aż po budowę cząsteczki DNA.
  • W świecie organizmów żywych — dowiedz się, dlaczego ewolucja i ekologia stanowią spoiwa łączące cały świat ożywiony.
  • Odrobina fizyki — zapoznaj się z zasadami fizjologii wyjaśniającymi budowę oraz funkcjonowanie organizmu żywego.
  • Nie bój się zieleni — przyjrzyj się życiu roślin i dowiedz się, w jaki sposób się rozmnażają i skąd czerpią energię.

Dowiedz się, jak:

  • działa i z czego jest zbudowana komórka
  • ludzie wpływają na środowisko
  • zbudowany jest człowiek
  • odkryć i zrozumieć świat żywych istot

W książce znajdziesz:

  • informacje o budowie i funkcjonowaniu organizmów roślinnych i zwierzęcych
  • najnowsze odkrycia w biologii ewolucyjnej, genetyce i ekologii
  • sposób myślenia biologów oraz stosowania metod naukowych
  • wiedzę na temat związków organicznych
  • informacje, w jaki sposób pożywienie jest przetwarzane na energię
  • wszystko na temat rozmnażania się i genetyki
  • fascynujące fakty dotyczące inżynierii genetycznej
  • sposoby funkcjonowania bakterii i wirusów
  • informacje o wrodzonej i nabytej odporności człowieka

Dr Rene Fester Kratz jest wykładowczynią biologii na Everett Community College oraz członkiem organizacji North Cascades and Olympic Science Partnership.
Donna Rae Siegfried pisze artykuły dla magazynów „Prevention”, „Runner’s World”, „Men’s Health” oraz „Organic Gardening”.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Seks w wielkim lesie jest książką na temat uprawiania seksu w naturze. To zarówno praktyczny poradnik, jak i esej odwołujący się do sztuki i etnografii, a także własnych (być może prawdziwych) doświadczeń autora. Język naukowca biologa miesza się z literaturą, humorem i ironią. Łukasz Łuczaj mówi o legalności seksu na łonie przyrody i o jego pięknie. Wnikliwie opowiada o relacji człowieka z aktorami nie-ludzkimi. Opisuje największe w Polsce dziuple, mogące pomieścić ludzi, czy nasiona przenoszone przez włosy łonowe. Czytelnik i czytelniczka dowiedzą się, do jakiego lasu najlepiej zabrać ukochaną/ego, jak położyć ją/jego na omszałej kłodzie drewna oraz jakie owady czyhają na uprawiających miłość w Puszczy Białowieskiej. To literacka pochwała seksu radosnego, pozytywnego i naturalnego.

Tylko Łukasz Łuczaj, profesor nadzwyczajny i erotoman też nadzwyczajny, wszystkojad jedzący łożyska z porodów swoich córek, mógł napisać ten poradnik dla zakochanych w naturze. Bezwstydnie podając miejsca, pory roku i rodzaj podłoża do uprawiania miłości. Zdemaskował niewinne bratki, jako słowiański symbol kazirodczych związków, i maślaki, naturalne lubrykanty dla leśnych ruchadeł. Książka orgazmiczna, łącząca praktykę z erudycją i wrażliwością.
Manuela Gretkowska

Zaczytasz się bez pamięci. A potem zechcesz wprowadzić w życie.
Marcin Fabjański, filozof

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

E-book – "Ziołolecznictwo dla dzieci". Seria zdrowie. Medycyna naturalna

Książka „Ziołolecznictwo dla dzieci” to poradnik zielarski, który powstał na bazie szerokich badań naukowych nad substancjami roślinnymi, mającymi szczególne znaczenie dla przemian metabolicznych zachodzących w organizmie człowieka. Autorka ukazuje bardzo ważną, na ogół mniej docenianą rolę ziół czyli ich działanie profilaktyczne zarówno u niemowląt, jak i u dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Zwraca również uwagę na to, że wykorzystywanie roślin w pielęgnacji i leczeniu najmłodszych, pozwala łatwiej wychować zdrowe dziecko. A uchronienie małego człowieka od schorzeń we wczesnym dzieciństwie ma podstawowe znaczenie dla jego dalszego rozwoju. Zachęcając do zapoznania się z książką „Ziołolecznictwo dla dzieci” oraz do stosowania zawartych w niej porad, życzymy Czytelnikom aby wiadomości przekazane w tym poradniku wykorzystywane były głównie w celach profilaktycznych.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

E-book – "Ziołolecznictwo dla młodzieży". Seria zdrowie. Medycyna naturalna.

„Ziołolecznictwo dla młodzieży” to praktyczny poradnik, zawierający wiele wskazówek, jak wykorzystać rośliny lecznicze w odniesieniu do nastolatków, aby skutecznie zadbać nie tylko o ich zdrowie, ale również o urodę. Zioła są idealnym czynnikiem wspomagającym ruch, relaks i zdrowe odżywianie – muszą być jednak odpowiednio wybrane i prawidłowo zastosowane, a droga ku temu wiedzie przez ich poznanie. Korzystajmy więc szeroko z zawartej w tej książce wiedzy pamiętając, że człowiek jest częścią natury i leczenie naturalne jest mu najbliższe. A profilaktyka ziołowa może pomóc w likwidacji wielu niedomagań w okresie dojrzewania i przyczynić się do ogólnego rozwoju młodego organizmu.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku

English for Landscape Architecture jest skryptem przeznaczonym dla studentów kierunku Architektura krajobrazu. Publikacja składa się z ośmiu jednostek traktujących o podstawach ogrodnictwa, różnych typach ogrodów (skalniaki, ogrody bagienne, zielone miejsca stworzone z roślin hodowanych w donicach, ogrody japońskie), drzewach i ich roli w projektowaniu przestrzeni, pożytecznych owadach i szkodnikach roślin. Materiał wzbogacony jest o elementy botaniki, jak budowa kwiatu, typy kwiatostanów, kształty liści, angażując użytkowników do prób rozpoznawania tychże w kontekście przedstawionych w publikacji roślin. Całość ma na celu aktywizację słownictwa niezbędnego przyszłym architektom krajobrazu, zarówno podczas zajęć językowych, jak i w formie nauki samodzielnej.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ
W kolejnym tomie niniejszej serii wydawniczej autorzy omawiają następujące zagadnienia: badania flory Boru Buzułuckiego i współczesne podejście do jej ochrony, skład chemiczny wód powierzchniowych i aluwiów w dorzeczu górnej Angary (południowa Syberia), krajobrazy eoliczne obszarów wododziałowych na obszarze Polesia Białoruskiego, badania odporności skał Wyżyny Śląskiej z zastosowaniem młotka Schmidta, funkcje obszarów wiejskich województwa śląskiego, interurbacje na terenie Polski w ujęciu geograficzno-historycznym, a także etapy rozwoju gospodarczego i przestrzennego Ustronia.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej