Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(35)
ebookpoint BIBLIO
(17)
Forma i typ
Książki
(35)
E-booki
(17)
Poradniki i przewodniki
(16)
Albumy i książki artystyczne
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
dostępne
(26)
wypożyczone
(8)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(33)
Wypożyczalnia dla Dzieci
(1)
Czytelnia dla Dorosłych
(1)
Autor
Kokoszko Maciej
(3)
Lamer-Zarawska Eliza
(3)
Augustyn-Protas Anna
(2)
Ciborowska Helena
(2)
Jakimowicz-Klein Barbara
(2)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(2)
Mieloszyk-Pawelec Marta
(2)
Rzeźnicka Zofia
(2)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(2)
Abramczyk Beata
(1)
Aujla Rupy
(1)
Babiarz Mirosław [i inni]
(1)
Baltaza Wanda
(1)
Banachowicz Katarzyna
(1)
Bardadyn Marek
(1)
Bem Kasia
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Brunnabend Antje
(1)
Bętkowska Teresa
(1)
Błażejowska Katarzyna
(1)
Carlos Klaudia
(1)
Chodakowska Ewa (1982- )
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Ciborowski Artur
(1)
Cybulska Barbara
(1)
Czekalska Natalia
(1)
Dispenza Joseph (1942-2015)
(1)
Drozd Dorota
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Dąbrowska-Górska Barbara
(1)
Dąbrówka Marcin
(1)
Edgson Vicki
(1)
Faryna Monika
(1)
Filipowicz Bronisław
(1)
Fleck Anne (1972- )
(1)
Floriańczyk Barbara
(1)
Golak Mariusz
(1)
Gulińska Edyta
(1)
Herbert Mike (1955- )
(1)
Ihnatowicz Paulina
(1)
Jackowska Małgorzata
(1)
Jagusiak Krzyszof
(1)
Janowitz Henry D
(1)
Kaniewska Magdalena
(1)
Kimber-Trojnar Żaneta
(1)
Kittler Martina
(1)
Klasen Jörn (1951- )
(1)
Kobyliński Szymon
(1)
Kolbe Hilde
(1)
Książkiewicz Teodor
(1)
Kurowska Hanna
(1)
Lewandowska Agata
(1)
Lewandowska Anna (1988- )
(1)
Marber Ian
(1)
Mańkowski Jerzy
(1)
Meidinger Werner
(1)
Nocoń Joanna
(1)
Ogińska-Bulik Nina
(1)
Oślizło Ryszard
(1)
Pfeiffer Franziska
(1)
Piątkowska Agnieszka
(1)
Plath Jutta
(1)
Ptak Emilia
(1)
Reda Anna
(1)
Riedl Matthias (1962- )
(1)
Rożnowska Krystyna
(1)
Rudnicka Anna
(1)
Schäfer Silja (1976- )
(1)
Seifert Claudia
(1)
Sibler Andreas
(1)
Sobień-Górska Monika
(1)
Stawińska Agata
(1)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(1)
Summ Ursula (1947- )
(1)
Szustakowska-Chojnacka Maria
(1)
Tajchman Marta
(1)
Timmann Claudia
(1)
Trybulska Aneta
(1)
Twardosz Wojciech
(1)
Walewska-Zielecka Bożena
(1)
Weyhreter Helmut
(1)
Wiszniewska Natalia
(1)
Woźniak Tomek
(1)
Zielewska Joanna (dietetyka)
(1)
Łukaszewska Teresa
(1)
Żak Aleksandra
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(15)
2010 - 2019
(23)
2000 - 2009
(10)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(16)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(52)
Język
polski
(52)
Przynależność kulturowa
Literatura niemiecka
(1)
Literatura polska
(1)
Temat
Dietetyka
(31)
Odżywianie
(15)
Zdrowe odżywianie
(8)
Cukrzyca
(3)
Zdrowy styl życia
(3)
Ziołolecznictwo
(3)
Dziecko
(2)
Kucharstwo
(2)
Posiłki na wynos
(2)
Suplementy diety
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Żywność
(2)
Biochemia
(1)
Bonifratrzy
(1)
Celiakia
(1)
Chemia
(1)
Chemoterapia
(1)
Cholesterol
(1)
Choroba Hashimoto
(1)
Choroby
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby stawów
(1)
Choroby żołądka
(1)
Ciasta
(1)
Desery
(1)
Dieta
(1)
Dieta IF
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Długowieczność
(1)
Edukacja zdrowotna
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Gimnastyka kobieca
(1)
Gimnastyka lecznicza
(1)
Głodówka lecznicza
(1)
Higiena
(1)
Higiena psychiczna
(1)
Indeks glikemiczny
(1)
Joga
(1)
Kobieta
(1)
Kosmetyka
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kundalini
(1)
Leczenie
(1)
Leczenie dietą
(1)
Leki
(1)
Lewandowska, Anna (1988- )
(1)
Medycyna
(1)
Medytacja
(1)
Mikroelementy
(1)
Mindfulness
(1)
Mięso
(1)
Młodzież
(1)
Nowotwory
(1)
Odtruwanie
(1)
Otyłość
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Programy telewizyjne
(1)
Przedsiębiorcy
(1)
Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS)
(1)
Rodzina
(1)
Rozwój a dziecko
(1)
Rozwój osobisty
(1)
Ryby
(1)
Samorealizacja
(1)
Siatki centylowe
(1)
Sport rekreacyjny
(1)
Surówki i sałatki warzywne
(1)
Terapie umysł-ciało
(1)
Układ trawienny
(1)
Weganizm
(1)
Wirusowe zapalenie wątroby
(1)
Zespół AD/HD
(1)
Zupy
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Żołądek
(1)
Żywienie metodą BLW
(1)
Żywność prozdrowotna
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Temat: miejsce
Barcelona (Hiszpania)
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Wydawnictwa popularne
(13)
Poradnik
(11)
Przepisy kulinarne
(10)
Publikacja bogato ilustrowana
(5)
Książka kucharska
(4)
Publikacje
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Biografia
(1)
Poradniki
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(15)
Kulinaria
(13)
Psychologia
(2)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Praca, kariera, pieniądze
(1)
52 wyniki Filtruj
E-book
W koszyku

E-book – "Dieta witalna". Seria zdrowie. Zdrowe diety

Witalność, aktywność, werwa, duży zasób sił biologicznych, sprawność seksualna – to słowa towarzyszące nam przez całe życie. Wszyscy pragniemy być zdrowi i pełni życiowej energii. Chcemy wierzyć, że jest ona nam przekazywana w genach. Jednak uczeni wskazują, że oprócz genów znaczący wpływ na siłę naszego organizmu ma także styl życia i to, w jaki sposób się odżywiamy. Barbara Jakimowicz-Klein w książce Dieta witalna prezentuje czytelnikowi bogatą wiedzę na temat właściwych posiłków, potraw, ziół i związków mineralnych podnoszących sprawność fizyczną, intelektualną, seksualną oraz odporność na stres. Zastosowanie tej wiedzy w praktyce ułatwi życie zarówno ludziom młodym, jak i osobom dojrzałym, które okres osłabienia witalności chciałyby przetrwać w sposób jak najbardziej łagodny. A prezentowane przez Autorkę receptury na dania i napoje miłosne mogą być źródłem nie tylko sukcesów kulinarnych i rozkoszy podniebienia. Warto sprawdzić!

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
Pozostałe zbiory
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 Z (1 egz.)
Pozostałe zbiory
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 Z (1 egz.)
E-book
W koszyku

Niniejsza publikacja jest kontynuacją wieloletnich, wspólnie prowadzonych przez Autorów badań nad dietą, dietetyką, farmakologią i gastronomią późnego antyku i wczesnego Bizancjum. Powstała ona głównie na bazie greckich traktatów medycznych skomponowanych w okresie od I do VII w., ale uwzględnia także dane pochodzące spoza tego kanonu.
Zamiarem Autorów było przekazanie w przystępny sposób wiedzy antyku i Bizancjum na temat jaj i produktów mlecznych. W tym celu starali się oni przetłumaczyć na współczesny język sposób myślenia ówczesnych lekarzy, a także zaprezentować główne założenia propagowanej przez nich teorii. W szczególności zwrócili uwagę na ukazanie sposobów wykorzystywania wspomnianych produktów spożywczych jako pokarmu i lekarstwa. Dlatego też świadomie wkraczali na obszar historii gastronomii i farmakologii. Choć natura badań skłaniała Autorów do formułowania wniosków przede wszystkim z zakresu dziejów wyżywienia oraz medycyny, to niekiedy podejmowali też kwestie powiązane z historią gospodarczą i społeczną tego okresu.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
W książce zawarto szczegółową analizę ewolucji poglądów starożytnych i wczesnośredniowiecznych autorów na temat dietetyki i ocenę wartości dzieł medycznych dla historii jedzenia i gastronomii. Przebadano wybrane traktaty medyczne i dietetyczne, spisane pomiędzy II i VII w. n.e., tj. od momentu ukonstytuowania się doktryn i poglądów dietetycznych za sprawą działalności i pisarstwa Galena aż do czasu skomponowania encyklopedii medycznej przez Pawła z Eginy i powstania anonimowego dzieła O pokarmach (De cibis). Poprzez te stulecia wypłynęło wiele pism i traktatów, które w zgodzie z założeniami szkoły hipokratejskiej podkreślały i rozpisywały rolę żywności w utrzymaniu i przywracaniu zdrowia we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Zebrano wiadomości na temat fundamentalnej grupy pokarmów, tj. zbóż i produktów zbożowych, poddając drobiazgowym dociekaniom pszenicę (zwyczajną i twardą, płaskurkę, samopszę, orkisz), jęczmień, proso i włośnicę ber, owies, żyto i ryż. Niniejsza praca może okazać się pomocna zarówno dla historyków, filologów, badaczy dziejów jedzenia, dietetyki i medycyny, jak i dla szerokiego kręgu fascynatów antyku i Bizancjum. Zawiera też aspekt dietetyczno-medyczny, a przebadanie opinii autorów starożytnych na temat wpływu omawianych produktów na zdrowie można uznać za unikatowe. Nikt wcześniej ani w Polsce, ani poza nią, nie dokonał tak kompleksowej i przekrojowej analizy aspektów dietetycznych i medycznych antycznej i wczesnośredniowiecznej kuchni.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Jest to kontynuacja cyklu książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup pokarmów – kontynuując wątek podjęty w części I książki Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II–VII w.) pt. Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (nr XVI, ser. „Byzantina Lodziensia”), opisując rolę roślin strączkowych i warzyw, immanentnych składników diety starożytnych. Analizują też znaczenie mięs, podrobów i wyrobów wędliniarskich w kuchni i praktyce medycznej. Ważne są też teksty odnoszące się do kulturowych, ideologicznych i ekonomicznych aspektów żywności w życiu ówczesnych społeczności grecko-rzymskich i bizantyńskich. Aprowizacja Antiochii nad Orontesem nabiera znaczenia studium przypadku, zaś tekst o nawykach żywieniowych, smakoszostwie i poszczeniu ilustruje kontekst antropologiczny i historyczny diety. Pozwala zrozumieć pozamaterialne przyczyny konkretnej praktyki dietetycznej na podstawie drobiazgowej i erudycyjnej analizy setek świadectw źródłowych ówczesnego piśmiennictwa i pokazuje religijne znaczenie zwyczajów żywieniowych. Publikacja stanowi syntetyczne ujęcie zarządzania dostępnością żywności dla dużych skupisk ludzkich tego okresu. Antiochia nad Orontesem jest dobrym przedmiotem badań ze względu na długotrwałą (i ciągle aktualną) tradycję badań archeologicznych i stosunkowo bogaty zasób źródeł pisanych.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
Pozostałe zbiory
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 Z (1 egz.)
Pozostałe zbiory
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 Z (1 egz.)
E-book
W koszyku

Lustereczko, powiedz przecie, kto od dzisiaj jest na diecie?

Czy lubisz patrzeć na siebie w lustrze? Masz szczupłą twarz, smukłą figurę i zdrową cerę? A może jednak warto by schudnąć? Jeżeli zainteresował Cię tytuł tej książki, na pewno nieobca jest Ci frustracja towarzysząca spojrzeniu na swoje odbicie. Z pewnością stosowałaś różne diety cud i masz za sobą wiele prób zgubienia dodatkowych kilogramów. No właśnie — prób! A może by tak podejść do sprawy racjonalnie i z szerszej perspektywy? I w końcu zrozumieć, co sprawia, że znów nie możesz wcisnąć się w ulubione dżinsy?

Od poniedziałku się odchudzam!

Zacznę od poniedziałku… po świętach, od nowego roku! Brzmi znajomo? Mijają poniedziałki i święta, a Ty kolejny raz stajesz przed lustrem i obiecujesz: „Biorę się za siebie!”. I co? Znów brak efektów! Niestety, bez odpowiedniej motywacji nawet sądowy zakaz zbliżania się do jedzenia nie jest w stanie uchronić Cię od popełniania kalorycznych grzeszków w trakcie diety. Czas spojrzeć nie tylko w lustro, ale i prawdzie w oczy!

Załóż dziennik diety!

Badania dowiodły, że osoby notujące przebieg odchudzania osiągają fantastyczne, trwałe wyniki! Dlaczego? Taki dziennik pozwala im poznać własne zachowania żywieniowe, szkodliwe przyzwyczajenia i słabości. Mogą też opisać w nim swoje sukcesy. Zacznij już dziś prowadzić własny dziennik — i odkryj cenne wskazówki, dzięki którym w pełni wykorzystasz potencjał tej niezwykłej książki!


O autorkach

Autorki "Dziennika diety. Szczuplej dzień po dniu. Wydanie II" pracują w poradni dietetycznej Dietosfera (www.dietosfera.pl) i wciąż poszukują rozwiązań ułatwiających pacjentom odniesienie sukcesu w odchudzaniu. Jednym z najskuteczniejszych narzędzi ich pracy jest dziennik, który powstał w odpowiedzi na potrzeby osób stosujących dietę. Specjaliści z Dietosfery uwzględnili w nim wszystkie elementy pozwalające śledzić proces odchudzania, utrzymywać motywację i obserwować postępy.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku

Kto nie lubi słodyczy? To naturalne, że tak bardzo nam smakują - kiedy receptory smakowe znajdujące się na języku wyczują słodkość, w mózgu uwalniają się hormony szczęścia. To dlatego tak trudno jest odmówić sobie słodyczy. Wiadomo jednak, że zbyt duża ilość cukru szkodzi.

Nie będziemy cię czarować, że od jedzenia naszych słodyczy nie przytyjesz, bo to nieprawda! Każdy nadmiar energii - nawet ten, który pochodzi z najzdrowszych produktów - powoduje przyrost wagi.

Czy można zatem, nie rezygnując z deserów, jeść zdrowo i dbać o sylwetkę? Można! Nie bój się słodkiego smaku, ale naucz się wybierać i robić takie słodycze, które nie tylko będą smaczne, lecz także zdrowe.

W książce znajdziesz przepisy na desery bez białego cukru, słodzone owocami (bananem, daktylami), miodem, zamiennikami cukru typu ksylitol i erytrytol oraz syropami.

Zrób z nami fit desery:

- lody, sorbety i koktajle,

- musy i puddingi,

- owoce i orzechy w czekoladzie,

- naleśniki, placuszki, omlety, gofry,

- ciasteczka i ciasta

- muffinki.

Ewa Sypnik-Pogorzelska i Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska to dyplomowane dietetyczki z powołaniem i założycielki Poradni Dietetycznej Dietosfera. Autorki licznych książek i artykułów. Występowały w programach poradnikowych i lifestylowych dla telewizji Kuchnia+, Polsat i TVN.



Patroni medialni




Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
Książka
W koszyku
Fit dieta pudełkowa / Ewa Chodakowska, Tomek Woźniak. - Warszawa : Edipresse Polska, copyright 2017. - 98 stron : ilustracje, 28 cm.
Piąta część bestsellerowej serii Gotuj z nami Ewy Chodakowskiej i Tomka Woźniaka. W tym wydaniu 35 przepisów na smaczne posiłki, które pozwolą stworzyć zdrową dietę pudełkową. Gotowe dania możesz zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Dzięki temu dokładnie wiesz co jesz, a jednocześnie chudniesz!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 Z (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Happy detoks" to inspirujące i motywujące do zmiany nawyków kompendium wiedzy o zrównoważonym stylu życia i zdrowym odżywianiu. Autorka opisuje własną metamorfozę i zachęca czytelniczki do podjęcia 10-dniowego programu oczyszczającego Happy Detoks, który łączy w sobie nowoczesne podstawy żywienia z mądrością Wschodu, a jej samej pomógł odzyskać zdrowie, spokój i doskonałe samopoczucie. Książka jest przewodnikiem dla tych osób, które zamiast stosowania „diety cud”, chcą się nauczyć holistycznego podejścia do zdrowego życia i żywienia. Znajduje się w niej m.in.: 50 zaskakująco prostych przepisów na potrawy z powszechnie dostępnych produktów, opis żywności, która leczy i odwraca procesy starzenia, proste ćwiczenia, techniki oddechowe i medytacje, odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania w procesie oczyszczania oraz informacje jak zachować dobrą formę i odporność po detoksie. [empik.com].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Harmonia życia : jak uzdrowić ciało, umysł, duszę / Beata Abramczyk. - Warszawa : Luna, 2022. - 223, [2] strony : ilustracje ; 21 cm.
Historia Beaty jest fascynująca i niezwykła. Poznałam ją kilka lat temu, kiedy wychodziła z ciężkiej, przewlekłej choroby. Lekarze nie dawali jej szans na uzdrowienie i dobre życie. Od chwili, kiedy wzięła swoje zdrowie, szczęście i całe życie we własne ręce, zaczęły dziać się cuda. Z osoby mocno schorowanej stała się autorką wspaniałych książek, warsztatów, została dietetykiem i nauczycielką jogi. Beata udowadnia, że nie ma rzeczy niemożliwych! Uzdrowiła swoje życie, a teraz pomaga innym uzdrowić siebie. To niezwykle motywująca i wspierająca autentyczna historia wspaniałej kobiety – takiej, jaką i Ty możesz się stać. Polecam. Powodzenia!!!”.Z miłością,Agnieszka Maciąg, autorka bestsellerowych książek, webinarów i bloga„Podziwiam Beatę za jej determinację w dążeniu do zdrowia i odwagę podążania własną życiową ścieżką. To wielka wartość, że Beata dzieli się w książce wiedzą i doświadczeniem. Dzięki temu każdy może odnaleźć swoją drogę i zwyczajnie – poczuć się dobrze w życiu. Beata inspiruje do zmiany i inwestycji we własny dobrostan, który jest, jak pisze, na wyciągnięcie ręki. Polecam!Agnieszka Bera, nauczycielka jogi kundalini„Książka, którą pragnę podarować czytelnikom, pokazuje, jak ważne jest zrozumienie swojego ciała, umysłu i duszy. Dokonywanie świadomych wyborów stanowi podstawowy fundament w tworzeniu dobrostanu. Cudownym środkiem w dążeniu do zdrowia i osiągnięciu harmonii są joga, medytacja i dieta. Książka to nie tylko kompas powrotu w głąb siebie, ale również przewodnik, jak zbudować prostą drogę do harmonijnego życia. I jak na nią wracać, gdy życie niepostrzeżenie wciągnie nas w wir codzienności.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 1 U (1 egz.)
Książka
W koszyku
Imperium Lewandowska / Monika Sobień-Górska. - Warszawa : Czerwone i Czarne, 2023. - 270, [2] strony ; 23 cm.
To pierwsza nieautoryzowana książka o Annie Lewandowskiej i jej biznesach. Pełna nieznanych faktów z życia, o których opowiadają znajomi, osoby z rodziny, współpracownicy. Jaka jest kobieta, którą na Instagramie codziennie ogląda pięć milionów trzysta tysięcy osób? Celebrytka? Na pewno. Ale jest coś, co różni ją od innych gwiazd i gwiazdeczek. Anna Lewandowska to jedna z nielicznych w Polsce kobiet w biznesie z ogromnym majątkiem osobistym. Zaczęło się dziesięć lat temu od bloga. Przez dekadę jej portfolio urosło do sześciu silnych marek. Ten biznesowy pęd doprowadził do tego, że w rankingu magazynu „Wprost” majątek Lewandowskiej zgromadzony dzięki jej działalności biznesowej wyceniony został na trzysta trzynaście milionów złotych. To nie są pieniądze Roberta Lewandowskiego. To pieniądze z biznesowego imperium, jakie stworzyła sama Anna Lewandowska. Jak to zrobiła? I po co, skoro jest żoną megagwiazdy piłkarskiej? Czy gdyby nie mąż, osiągnęłaby taki sukces? A może warto się też przyjrzeć, co Robert Lewandowski zawdzięcza żonie? Znacie pewnie tę anegdotę, która w różnych wersjach przypisywana jest Hilary i Billowi Clintonom albo Michelle i Barackowi Obamom. W skrócie: prezydent i prezydentowa jadą incognito na obiad do dość pospolitej restauracji. Tam okazuje się, że właścicielem knajpki jest facet, który w młodości starał się o prezydentową. Ucinają sobie miłą pogawędkę po latach. Później prezydentowa siada przy stoliku z mężem, a on mówi: „Widzisz, gdybyś wybrała jego, dziś byłabyś żoną właściciela restauracji”. Na co ona: „Nie, gdybym wybrała jego, on byłby dziś prezydentem USA”. W pewnym sensie ta anegdota pasuje do Lewandowskich. Anna Lewandowska nie jest ani autorką, ani kreatorką talentu swojego męża, ale stworzyła mu warunki, dzięki którym mógł w spokoju i komforcie ten talent rozwijać. Wiele decyzji zdjęła mu z barków, w dużej mierze stworzyła mu świat, jakiego potrzebował, by nie rozbić się o stres, destrukcyjne rozrywki i nałogi, jak wielu innych piłkarzy. Autorka już po napisaniu książki konfrontuje zdobyte informacje z bohaterką. Anna Lewandowska udzieliła obszernego wywiadu, w którym po raz pierwszy tak szczerze opowiedziała o sobie, swoich kompleksach, operacjach plastycznych, o tym, że w Hiszpanii wreszcie znalazła swoje miejsce na ziemi, o co ma żal do polskich hejterów, przyznaje się do swoich błędów, opowiada, w czym nie zgadzają się z Robertem na co dzień. [empik.com].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ

Pysznie, zdrowo, kolorowo!

Kłopoty z karmieniem dzieci to dziedzina, w której niemal każdy rodzic ma do opowiedzenia swoje własne historie. Każdy z nas doświadczył jakichś trudności na tym polu: z ustaleniem odpowiedniej diety; ze zbilansowaniem kalorii; z namówieniem niejadka, by wreszcie otworzył buzię; z dopilnowaniem łasucha, by przestał opychać się słodyczami... Wygląda na to, że nie umiemy dyskutować z dziećmi na temat zdrowego jedzenia i wykształcać w nich właściwych nawyków żywieniowych. Nader często próba zmiany utrwalonych zachowań kończy się awanturą, zakazem, wręcz wojną. Tymczasem jedzenie powinno być przyjemnością, a nie źródłem stresu. Czas więc zmienić podejście.
W książce Natalii Wiszniewskiej znajdziesz rzetelne, sprawdzone informacje o żywieniu dzieci. We współpracy z neurologopedą, psycholog dziecięcą i dietetyczką autorka stworzyła prawdziwe kompendium praktycznej wiedzy o tym, jak i czym karmić dzieci, by jadły zdrowo, chętnie i tylko tyle, ile powinny. Dowiesz się stąd, jak powinna wyglądać dieta Twojego dziecka i jak rozwiązywać typowe problemy z jedzeniem, rozpoznasz objawy, które mogą przytrafić się dziecku odmawiającemu przyjmowania pokarmów lub pochłaniającemu ich zbyt wiele. Znajdziesz tu także sporo przepisów na zdrowe i pyszne dania!

Moc zdrowych śniadań, kolacji, obiadków — dla niejadków i podjadków!


Natalia Wiszniewska — dziennikarka, producentka filmów dokumentalnych i programów telewizyjnych. Autorka i prowadząca programu Niejadki i inne przypadki w TVP ABC. Pasjonatka kulinariów, ze szczególnym uwzględnieniem tematu karmienia dzieci. Autorka bloga kulinarnego „Wiszniówka” - wiszniowka.pl. Jest mamą trójki dzieci.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku

E-book – "Kuchnia alergików". Seria zdrowie. Zdrowe diety

Po zjedzeniu kanapki z pomidorem na Twojej skórze pojawiła się swędząca wysypka? Cierpisz na zgagę i niestrawność po spożyciu jakiejkolwiek potrawy z ryby? Zastanawiasz się, dlaczego ciągle masz zatkany nos i łzawiące oczy? A Twoje dziecko ma mocno zaczerwienione policzki?

To mogą być objawy alergii – jednej z najczęściej występujących chorób w XXI wieku! Alergia pokarmowa, czyli niewłaściwa reakcja układu immunologicznego na pewne składniki pożywienia, dotyka zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jak sobie radzić z tą przykrą dolegliwością? Przede wszystkim unikać uczulającego pokarmu. Właściwa dieta jest bowiem podstawowym czynnikiem terapeutycznym – podpowiada Barbara Jakimowicz-Klein. W swojej książce wymienia najczęstsze alergeny pokarmowe, omawia objawy i typy alergii pokarmowych, a także proponuje specjalne diety dla niemowląt, dzieci oraz dorosłych uczulonych m.in. na białka zbóż (dieta bezglutenowa), białka mleka krowiego i białko jajka kurzego.

Mamy nadzieję, że Kuchnia alergików ułatwi Państwu przygotowywanie smacznych i przede wszystkim zdrowych dań.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Jak powinien odżywiać się diabetyk? Odpowiedź jest prosta, ale tylko z pozoru – zdrowo. Dla wielu osób (nie tylko tych, którzy chorują na cukrzycę) „zdrowo” znaczy nudno i z wyrzeczeniami. Ta książka kucharska przełamuje ten stereotyp. Autorka – dietetyk od wielu lat pracujący ze „słodkimi ludźmi” – pokazuje, co zrobić, by jedzenie miało wymiar terapeutyczny, ale było także smaczne, urozmaicone i doskonale podane.
W książce znajdziesz:
• przepisy na śniadania, przekąski, przystawki, zupy, dania główne, desery i kolacje,
• przepisy na dania wegetariańskie, mięsne, rybne, pasty, wypieki, soki i koktajle,
• propozycje dań prostych, łatwych do zrobienia w pięć minut oraz wykwintnych, idealnych na przyjęcia,
• wyliczone dla KAŻDEJ potrawy indeks glikemiczny, wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe oraz kaloryczność,
• porady dotyczące racjonalnego odżywiania się w cukrzycy typu 2,
• wskazówki, jak obliczać IG, WW, WBT i kaloryczność potrawy.
Książka adresowana jest przede wszystkim do osób chorych na cukrzycę typu 2. Będzie jednak doskonałą pomocą w kuchni dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie i sylwetkę.
Dorota Drozd, pielęgniarka diabetologiczna, ma piętnastoletnie doświadczenie kliniczne w pracy z pacjentami chorującymi na cukrzycę. Jako czynny członek Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii oraz Europejskiej Federacji Pielęgniarek Diabetologicznych (FEND) stale doskonali i rozwija swoje umiejętności zarówno w kraju, jak i za granicą, m.in. co roku bierze udział w konferencjach naukowych organizowanych przez FEND.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
Pozostałe zbiory
W koszyku
Dlaczego jedzenie bananów i indyka może pomóc w zasypianiu, co jeść, aby złagodzić takie dolegliwości jak zapalenie stawów, migrena, przeziębienie, katar sienny oraz zaburzenia krążenia krwi i trawienia? "Leczenie przez żywienie" odpowiada na te pytania i przedstawia proste produkty o zdumiewających właściwościach leczniczych
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 Z (1 egz.)
Pozostałe zbiory
W koszyku
Uznana ekspertka ds. diety Hilde Kolbe, powołując się na liczne przykłady, wyjaśnia nam, z czego bierze się nadwaga i jakie konsekwencje pociąga za sobą. W obszernej części praktycznej pokazuje, jak skutecznie zmienić złe nawyki żywieniowe i urozmaicić sposoby spędzania wolnego czasu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 Dz (1 egz.)
Pozostałe zbiory
W koszyku
Zdrowie i sprawność nie są bynajmniej efektem czarów. Prostymi naturalnymi środkami, takimi jak oczyszczające herbaty ziołowe, świadome odżywianie oraz zabiegi hydroterapeutyczne i odrobina ćwiczeń fizycznych, można spowolnić proces starzenia i w sensowny sposób wspomóc organizm. Liczne rady i przepisy pochodzące z tradycyjnej apteczki natury są skuteczne na takie dolegliwości, jak nadciśnienie tętnicze, bóle pleców lub nadkwaśność, pomagają taże w zachowaniu sprawności, witalności i młodzieńczego wyglądu - również w zaawansowanym wieku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 Z (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej